Ny EU-studie om kreft og arbeidsliv

En ny studie fra Kommisjonen viser hvilke tiltak som gjør at kreftpasienter og kreftoverlevere kan stå i arbeid, eller vende tilbake til arbeidslivet.

Studien viser praksis fra alle EU-land samt Norge, Island og Liechtenstein.

Tilpassede arbeidsforhold, fleksible arbeidstider og støtte fra arbeidsgivere er avgjørende for tilknytningen til arbeidslivet gjennom og etter kreftsykdom. Ved å iverksette tiltake kan man forbedre livskvaliteten og økonomisk stabilitet for kreftpasienter, samtidig som man reduserer belastningen på helsevesenet.

Blant de spesifikke tiltakene som anbefales i studien er:

  1. Tilpassede arbeidsforhold: Arbeidsgivere oppfordres til å tilrettelegge arbeidsplassen for å møte de spesifikke behovene til kreftpasienter, som kan inkludere ergonomiske justeringer og tilgang til hvilerom.

  2. Fleksible arbeidstider: Fleksibilitet i arbeidstider og muligheten for deltidsarbeid kan hjelpe kreftpasienter med å balansere behandling og arbeid.

  3. Støtte fra arbeidsgivere: Arbeidsgivere bør tilby emosjonell og praktisk støtte, inkludert tilgang til rådgivningstjenester og støttegrupper.

  4. Økt bevissthet og opplæring: Det er viktig å øke bevisstheten blant kolleger og ledere om utfordringene kreftpasienter står overfor, samt tilby opplæring i hvordan man best kan støtte dem.

  5.  Nasjonale retningslinjer og lovgivning: Studien anbefaler at land utvikler og iverksetter nasjonale retningslinjer og lovgivning som spesifikt adresserer behovene til kreftpasienter i arbeidslivet.  

Tiltak i Norge som trekkes frem i studien:

Pakkeforløp hjem for pasienter med kreft: Dette initiativet, fra Helsedirektoratet, som implementeres i samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten og kommunale tjenester gir en strukturert tilnærming for å støtte pasienter, i den hensikt å sikre trygghet og forutsigbarhet. 

Mentorprogram for kreftoverlevere: Kreftkompasset kobler kreftpasienter med mentorer fra privat sektor for å støtte dem med arbeidsrelaterte utfordringer, som å finne eller beholde en jobb. 

Hjelp fra Kreftforeningen: Foreningen tilbyr hjelp med arbeidsrelaterte spørsmål gjennom en dedikert nettside og en-til-en samtaler. De samarbeider også med offentlige sykehus for å tilby drop-in-tjenester med juridiske rådgivere og kreftkoordinatorer som kan gi veiledning og støtte. 

Nasjonal kreftstrategi for 2024-2028 (utkast): Denne strategien har som mål å øke antallet kreftpasienter i arbeidsfør alder som beholder sin tilknytning til arbeidslivet. 

Les mer om studien her: 

Commission’s study shows how to help cancer patients and persons with a history of cancer to remain in and return to work - European Commission

Meldinger ved utskriftstidspunkt 21. november 2024, kl. 08.42 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.