-Nå skal vi gå fra ord til handling

Det var budskapet da helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre møtte representanter fra Cancer Mission Hub Norge for å diskutere oppfølgingen av den nye nasjonale kreftstrategien.

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre møtte den norske krefthuben onsdag 23. april.

Tidligere i år la Vestre frem strategien Felles innsats mot kreft, som setter ambisiøse mål for kreftområdet frem mot 2035. Strategien inneholder fem nasjonale hovedmål og 17 tiårsmål som skal gi retning og fart til kreftarbeidet i Norge. Flere av målene samsvarer med målene i EUs kreftstrategi, Europe’s Beating Cancer Plan, blant annet ambisjonen om å eliminere HPV-relatert kreft, og sikre alle pasienter tilgang på helhetlig kreftbehandling av høy kvalitet i kvalifiserte kreftsentre (Comprehensive Cancer Centres/Cancer Centres).

Vestre understreker at strategien har ambisiøse mål, men den vil ha liten verdi om den ikke følges opp med handling.

Helsedirektoratet har hovedansvaret for å følge opp strategien, i samarbeid med Partnerskap mot kreft. I tillegg har Helse- og omsorgsdepartementet inngått et strategisk partnerskap med Kreftforeningen – et nytt virkemiddel for å styrke oppfølgingen, forklarer Vestre. Kreftforeningen skal blant annet involvere den norske «krefthuben», slik at aktører fra helse- og omsorgstjenesten, næringslivet, pasient- og brukere og akademia bidrar til at målene i strategien nås.

Vestre understreket at han har stor tro på denne måten å jobbe på og at vi vil få til mer om vi jobber sammen. Implementeringen bør alle starte allerede før sommeren, og Vestre ba om innspill til arbeidsformer og prosesser som kan sikre rask fremdrift og riktig prioritering.

Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, er glad for at strategien ikke bare peker ut tydelige mål, men også skisserer hvordan de skal følges opp:

– I dag er vi samlet for å starte arbeidet. Vi kan ikke gjøre alt på en gang, derfor har vi valgt å begynne med fire av tiårsmålene, sa Ross. Dette er mål som treffer flere av oss samtidig, og som krever en innsats på tvers for å lykkes.

De fire tiårsmålene som ble drøftet på møtet:

  • Norsk kreftforskning skal være verdensledende
  • Alle pasienter med kreft skal ha tilgang til et Comprehensive Cancer Centre  eller et Cancer Centre
  • Pasienter med kreft er inkludert i pakkeforløp hjem for pasienter med kreft
  • Alle pasienter med kreft som ønsker det, og deres pårørende skal få tilbud om individuell digital oversikt over pasientforløp og digital hjemmeoppfølging 

– Nå har vi en enestående mulighet til å jobbe sammen fra start. Vi må finne ut hvor hindrene ligger og hvordan vi raskest mulig kan overkomme dem. Oppgaver som løses godt i linjen, skal forbli i linjen, fortsatte hun. Målet om en ernæringsstrategi i sykehusene, er et eksempel på det.

– Når målet er raskere fremdrift, ønsker vi verken forsinkende parallellprosesser eller å gå i beina på hverandre, fortsetter Ross. Derfor er det så viktig at vi samles – fra myndigheter og sykehus til brukerstemmer, næringsliv og forskning. Alle er en del av løsningen.

Etter innledninger og diskusjon som belyste fire av de 17 tiårsmålene fra ulike perspektiver, gikk deltakerne til fire respektiver arbeidsverksteder som ble ledet av hubens medlemmer. Fra ulike ståsteder utforsket de både utfordringer og mulige tiltak for å gå fra tiårsmål til årlige ambisjoner med felles innsats.

I oppsummeringen avslutningsvis ble flere konkrete tiltak løftet frem. En arbeidsmodell som skal akselerere gjennomføringen av målene i strategien, krever både tydelig prosessledelse og bred medvirkning fra alle aktørene. Nå blir det opp til aktørene sammen å konkretisere neste skritt i arbeidet.

Tiårsmål 14: Norsk kreftforskning skal være verdensledende. Arbeidsverksted ble ledet av Ole Johan Borge i Forskningsrådet, med deltakere fra både Kreftregisteret-FHI, STAMI, St. Olavs hospital, Universitetssykehuset i Nord-Norge, Oslo Cancer Cluster og Kreftforeningen.
Tiårsmål 6: Alle pasienter med kreft skal ha tilgang til et Comprehensive Cancer Centre eller et Cancer Centre. Arbeidsverksted ble ledet av Per Magnus Mæhle, Oslo universitetssykehus, med deltakere fra Helsedirektoratet, Akershus universitetssykehus, Aktiv mot kreft, Kreftforeningen, St. Olav og Kreftregisteret.
Tiårsmål 8: Alle pasienter med kreft som ønsker det, og deres pårørende skal få tilbud om individuell, digital oversikt over pasientforløp og digital hjemmeoppfølging Forskningsrådet, Norway Health Tech, Diffia, Akershus universitetssykehus, St. Olavs hospital og Kreftforeningen deltok i arbeidsverkstedet som ble ledet av Anne Torill Nordslettta, Nasjonalt senter for e-helseforskning.
Tiårsmål 7: Pasienter med kreft er inkludert i pakkeforløp hjem for pasienter med kreft. Arbeidsverkstedet ble ledet av Thomas Axelsen i Kreftforeningen, med deltakere fra Akershus universitetssykehus, Ung kreft, Helsedirektoratet og Kreftforeningen.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 26. april 2025, kl. 11.48 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.