-Vi ønsker oss hårete mål, og vi når dem ved å jobbe sammen!
Dette var hovedbudskapet da lederne i den norske Cancer Mission-Huben møtte helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre 16. desember. Tema var ny nasjonal kreftstrategi og koblingen til EU-initiativene på kreftområdet, som samtlige hub-medlemmer er engasjert i.
- Vi har samme mål som EU
Det norske hub-fellesskapet er utviklet med utgangspunkt i EUs initiativer på kreftområdet. Tanken var opprinnelig å samle norske miljøer for å øke sjansene for å nå fram i konkurransen om midler fra blant annet fra Horisont Europa og EU4Health. Nå samarbeider sykehus, myndigheter, forskningsmiljøer, næringsliv og brukerorganisasjoner tett - både nasjonalt og med europeiske kolleger, for å finne løsninger på en stor samfunnsfloke: at stadig flere rammes av kreft.
-Kreft utgjør en enorm belastning for enkeltmennesker som rammes, og for samfunnet som helhet. For Kreftforeningen har det vært helt åpenbart fra start, at vi slutter oss til målene i EUs samfunnsoppdrag og kreftplan, som er de samme som våre: at færre skal få kreft, at flere skal overleve og best mulig liv for alle som er berørt av kreft, sa generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, innledningsvis da toppledere fra hubens medlemmer møttes for femte gang til en årlig samling.
På møtet deltok ledere som er faste medlemmer i huben fra Forskningsrådet, Oslo Cancer Cluster, Helsedirektoratet, Folkehelseinstiuttet, Kreftregisteret, de regionale helseforetakene, universitetene i Tromsø og Bergen, Oslo Universitetssykeshus Comprehensive Cancer Center (OUS-CCC), Norwegian Smart Care Cluster, Nasjonalt senter for e-helseforskning, STAMI og SINTEF.
I tillegg deltok Oslo kommune ved helsebyråden og Ung kreft, samt Universitetssykehuset i Nord-Norge og Haukeland Universitetssykehus / Helse Bergen.
Ny tiårig kreftstrategi
Vinteren 2025 legger regjeringen frem ny nasjonal kreftstrategi. Hubens uttalte ambisjon er at de europeiske initiativene ses i sammenheng med nasjonale initiativer. Vestre forsikret forsamlingen om at ambisjonene i ny strategi ikke vil stå tilbake for EUs mål.
Dagens Medisin siterte helse-og omsorgsministeren slik: -Målet vårt er veldig stort: Vi skal kunne tilby best diagnostikk, best utredning, best behandling, best oppfølging, best rehabilitering – og da må vi også jobbe med forebygging.
I den nye strategien videreføres de fem målområdene fra dagens strategi, men med nye konkrete ambisjoner og tiårsmål:
- Norge skal være et foregangsland i kreftomsorgen og tidlig oppdagelse.
- Norge skal være et foregangsland for gode pasientforløp.
- Norge skal ha en mer brukerorientert kreftomsorg.
- Flere skal overleve og leve lenger med kreft, og etter kreft – og man skal tilby best mulig livskvalitet for pasienter med kreft og deres pårørende.
Blant flere punkter hvor den norske strategien har latt seg inspirere av EU, trakk Vestre fram satsingen på helhetlig kreftbehandling, såkalte "comprehensive cancer centre" (CCC). Hittil har vi i Norge kun ett sykehus som er sertifisert som CCC; Oslo universitetssykehus. Målet er at 90 prosent av Europas befolkning som kvalifiserer til høyspesialisert og helhetlig kreftbehandling skal ha tilgang til et akkreditert CCC innen 2030.
Også i huben har dette målet blitt løftet fram, og flere norske helseregioner er nå i gang med å se på hvordan ambisjonen best kan nås til beste for pasienter i Norge. Klinikkleder Sigbjørn Smeland ved OUS trakk frem styrken ved CCC- modellen som kombinerer fag, behandling og ledelse for å oppnå resultater på kreftområdet.
Ketil Widerberg, daglig leder i Oslo Cancer Cluster:
-Norges Cancer Mission Hub kan sette retning for Europa for utvikling av ny kreftbehandling. Fremragende forskningsmiljøer og tilgang på helsedata er fundament for banebrytende offentlig-private samarbeid. Et eksempel er å bruke helsedata som kontrollarmer i kliniske studier, noe som kan halvere tiden for klinisk utviklingen av nye kreftbehandlinger. Slik vil Norge lede Europa til en satsning på kreft, det blir ikke kun en utgift, men en stor mulighet til å tiltrekke internasjonale forskere og næringsliv.
Byrådet i Oslo er nå i gang med å se på en ny måte å organisere helsetjenesten på, fortalte helsebyråden i møtet. Som representant for kommune-Norge ble han ønsket særlig varmt velkommen til toppledermøtet, som var hans første møte med den norske huben. -Kommunene er av gjørende for at vi kan løse vårt store oppdrag i fellesskap. Både når det gjelder forebygging og god pasientomsorg spiller kommunene en nøkkelrolle, sa Kreftforeningens generalsekretær da hun introduserte Korkunc til forsamlingen.
Avslutningsvis ga Vestre uttrykk for at han gjerne møter hub-fellesskapet på nytt når strategien er offentliggjort.
-Strategier er vel og bra, men implementering og "real action" blir det viktigste, sa helse-og omsorgsministeren i sin oppsummering av dialogen.
Avdelingsdirektør helse og offentlig sektor for Norges forskningsråd, Ole Johan Borge, ledet den siste posten på programmet. Her ba han møtedeltakerne løfte frem om områder i kreftplanen hvor de ser behov for en forsterket innsats. Det ble tydelig at mange av hub-medlemmene deler ambisjoner, og vil ha god nytte av å samkjøre innsatsen.
Helsebyråden i Oslo fikk blant annet en klar oppfordring fra Guri Rørtveit i Folkehelseinstituttet om at FHI står klare til å levere kunnskapen som politikerne trenger for å kunne overbevise både partikolleger og innbyggere om kloke veivalg som sikrer god folkehelse.
Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet:
-Kreft er en stor samfunnsutfordring og fryktelig tøft for både den som rammes og de pårørende. Det er viktig at vi satser i felleskap på kreftforskning og det er gledelig at stadig flere overlever sykdommen. Kunnskap som blir skapt i fellesskap har større sannsynlighet for å være relevant og dermed tatt i bruk. Forskningsrådet er derfor stolt medlem av den norske Cancer Mission huben, som nettopp skal sørge for at vi jobber bedre sammen på tvers.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 30. desember 2024, kl. 19.09 CET