Kunnskapsutveksling om samfunnsoppdraget kreft

Representanter fra ni land møttes i Oslo i forrige uke for å diskutere hvordan de kan etablere nasjonale knutepunkter (huber) i sine respektive land.

Cancer Mission Hub Norway inviterte partnere fra hele Europa til et program for kunnskapsutveksling. Marine Jeanmougin, som leder EU og digital innovasjon i Oslo Cancer Cluster, var pådriver for initiativet. Foto: Jorunn Valle Nilsen / Kreftforeningen

EU har satt seg det ambisiøse målet om å forbedre livet til tre millioner mennesker som lever med kreft innen 2030. For å bidra til å nå dette målet ble EU-prosjektet ECHoS lansert med formål om å støtte opprettelsen av nasjonale huber.

I Oslo deltok representanter fra Norge, Irland, Belgia, Frankrike, Nederland, Italia, Portugal, Hellas og Romania i et to dagers program for å dele erfaringer og innsikt.

Workshopene om å engasjere intressenter, inkluderte perspektiver på identifisering av interessenter, definering av strategier, bygging av partnerskap og opprettholdelse av et bærekraftig engasjement. Foto: Sofia Linden / Oslo Cancer Cluster

Ingen modell som passer alle

Den første dagen, som fant sted i Oslo Cancer Cluster, startet med en «tour de table» der deltakerne presenterte sine erfaringer med å etablere nasjonale hub-lignende strukturer.  

-Allerede tidlig i prosjektet ble det tydelig at det ikke finnes en hub-modell som passer for alle. Likevel deler vi alle det samme overordnede målet, og det er inspirerende å se hvordan hver partner utformer løsninger som er skreddersydde til de unike behovene i deres onkologiske økosystem, sier Marine Jeanmougin, som leder arbeidet med EU og digital innovasjon ved Oslo Cancer Cluster.

Den første dagen inkluderte også en omvisning i lokalene til Oslo Cancer Cluster med inkubator og innovasjonspark for de internasjonale besøkende.

Hvordan engasjere interessenter

Resten av dagen var viet en workshop om involvering av interessenter. Et viktig aspekt ved Mission on Cancer er å involvere alle sektorer på tvers av Penta Helix-modellen, som omfatter næringsliv, helse- og omsorgstjenester, offentlig forvaltning, innbyggere og sivilsamfunn samt akademiske institusjoner, både på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå.

Deltakerne delte beste praksis og utfordringer når det gjelder å forstå økosystemet, strategier for å skape engasjement, bygge partnerskap og fremme bærekraftig samarbeid.  

-Innspillene vil brukes i utviklingen av en guidebok som tilbyr rammeverk, ressurser, praktiske tips og eksempler for interessentinvolvering i nasjonale huber. Eksempler som All-Island Cancer Research Institute (AICRI) og InoMeds GUIDE.MRD-prosjekt var spesielt inspirerende, forteller Jeanmougin.  

De norske partnerne delte også viktige erfaringer fra sitt offentlig-private konsortium CONNECT, som viser hvordan samarbeid på tvers av Penta Helix effektivt kan støtte innføringen av presisjonsmedisin innenfor kreft.

Et av de norske eksemplene på vellykket involvering av interessenter er CONNECT, her presentert av Ketil Widerberg, daglig leder i Oslo Cancer Cluster. Foto: Sofia Linden / Oslo Cancer Cluster

Pasienter og innbyggere i sentrum

Dag to ble avholdt  på Kreftforeningens Vitensenter. To sentrale temaer for dagen var innbyggerinvolvering og pasient- og brukermedvirkning.

Astrid Bjerke, strategisk rådgiver i Kreftforeningen, presenterte hvordan Kreftforeningen på ulike måter involverer innbyggerne i sitt arbeid i alt fra forskning, støtte til brukerrepresentanter, påvirkningsarbeid og til folkemøter rundt om i landet for å sette søkelys på ulike utfordringer.

-Store utfordringer krever bredt engasjement fra både innbyggere og pasienter for å skape endring. WHO definerer innbyggerengasjement som en bevisst form for offentlig deltakelse for å bidra til effektiv politikkutforming. I Kreftforeningen er dette veldig viktig for oss, ettersom vi sier «Ingen beslutning om meg, uten meg», kommenterer Bjerke.

Astrid Bjerke, strategisk rådgiver i Kreftforeningen, organiserte den andre dagen om pasientmedvirkning og innbyggerinvolvering. Foto: Jorunn Valle Nilsen / Kreftforeningen

Deretter fulgte en livlig diskusjon blant deltakerne om hva som menes med pasient- og innbyggermedvirkning, hvor man kan hente ekspertise, og hvordan man kan ta det til neste nivå.

Livlige gruppediskusjoner om pasientmedvirkning og innbyggereinnvolvering hos Kreftforeningen. Foto: Jorunn Valle Nilsen / Kreftforeningen
Hubene fikk mulighet til å brainstorme om styrker, svakheter, muligheter og trusler for sine knutepunkter. Foto: Jorunn Valle Nilsen / Kreftforeningen

Stine Høibak-Nissen, samfunnskontakt i Kreftforeningen, fortalte mer om organisasjonens arbeid med pasient- og brukermedvirkning og avslutningsvis presenterte Ole Alexander Opdalshei hvordan Kreftforeningen involverer pasienter i forskningsprosjekter.

 

Meldinger ved utskriftstidspunkt 21. januar 2025, kl. 04.20 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.