Kreft øker i Europa - rapport viser store forskjeller

Kreft forårsaker nesten en fjerdedel av alle dødsfall i EU27, Norge og Island, med fem nye krefttilfeller diagnostisert hvert minutt i 2022. Mens kreftdødelighetsratene falt med 10% mellom 2010 og 2020 i EU27, er det store variasjoner mellom land, og innad i land.

Dødsårsaker - Standardisert dødsrate etter NUTS 2-region for bosted. Kart opprettet med Interaktivt Kartgenerator (IMAGE) Kilde: Eurostat (2023)

Det europeiske kreftulikhetsregisteret er et flaggskipinitiativ i EUs kreftplan. Det gir pålitelige data om kreftforebygging og -behandling som identifiserer trender, ulikheter og ulikhet mellom land og regioner.

Denne analytiske rapporten er utarbeidet i samarbeid med OECD. Det er den første i en syklus av rapporter, og bygger på landprofiler fra 2023. Rapporten har et særlig søkelys på forebygging og tidlig oppdagelse.

Store ulikheter vedvarer i eksponering for risikofaktorer, spesielt de som påvirker de med lavere sosioøkonomisk bakgrunn; for eksempel er daglig røyking nesten 50% mer utbredt blant personer med lavere utdanning og nivåene av overvekt og fedme er 21% høyere. På samme måte er både forbruket av frukt og grønnsaker og nivåene av fysisk aktivitet lavere.

  • Røyking, alkohol, overvekt, fysisk inaktivitet, kosthold, infeksjoner og miljøfaktorer er noen av de viktigste risikofaktorene for kreft i Europa.
  • Lungekreft er den hyppigste kreftformen og den som forårsaker flest dødsfall i Europa. Den er også den viktigste årsaken til kreftforskjeller mellom menn og kvinner.
  • Kreftforekomsten og -dødeligheten varierer betydelig mellom europeiske land og regioner, avhengig av risikofaktorer, forebyggende tiltak, screeningprogrammer og helsetjenester.
  • Mange krefttilfeller og -dødsfall kan forebygges ved å redusere eksponeringen for risikofaktorer, øke vaksinasjonen mot kreftfremkallende virus, fremme sunne livsstiler og implementere effektive screeningprogrammer.

Samlet sett understreker rapporten behovet for å investere i omfattende og inkluderende politikk for kreftforebygging og kontroll - med særlig vekt på vanskeligstilte grupper.

Her kan du lese mer, og laste ned rapporten: Beating Cancer Inequalities in the EU: Spotlight on cancer prevention and early detection | ECIR – European Cancer Inequalities Registry (europa.eu)

Meldinger ved utskriftstidspunkt 8. september 2024, kl. 05.11 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.