Tromsø mobiliserer til EUs kreftsatsing og Mission Cancer
Tirsdag 16. mai samlet Universitetssykehuset i Nord-Norge og Universitetet i Tromsø et bredt lag av forskere, klinikere og primærhelsetjeneste for å mobilisere til regional innsats i EUs Mission Cancer.
EU er i gang med en historisk innsats i kampen mot kreft, både med politiske virkemidler og gjennom et eget målrettet samfunnsoppdrag på kreft: Mission Cancer. Målet her er bedre liv for 3 millioner kreftrammede mennesker innen 2030. Metoden er at forskningsmiljøer, myndigheter, næringsliv, brukerorganisasjoner og helseforetak samarbeider om å finne gode løsninger, som raskt tas i bruk.
Et viktig skritt i den retning er å la forskere og klinikere på tvers av Tromsøs fagmiljøer og institusjoner treffes, og oppdage nye koblinger og tverrfaglige tilnærminger. Et første slikt møte ble avholdt i desember 2022, og samlingen 16. mai var en oppfølging av dette. Arrangørene la opp til speed-dating mellom ulike fagmiljøer, som fikk vise frem egne satsingsområder innen kreftforskning, ekspertise og nettverk. De faglige innleggene hadde et vidt spenn; fra diagnostikk, e-helse og behandling til brukerperspektiv, pasientomsorg og «det hele mennesket».
På nasjonalt nivå har de norske aktørene samlet seg i en «koblingsboks» som skal få aktører til å finne hverandre: Cancer Mission Hub Norway. Kreftforeningen, Forskningsrådet og leder for de regionale helseforetakenes strategigruppe for forskning er alle aktive medlemmer i huben, og bidro til samlingen ved å tegne opp de store linjene i EUs kreftsatsing og mulighetsrommet for norske aktører.
I tillegg til store investeringer i plattformer for kunnskap- og datadeling, innebærer satsingen konkrete skritt for bedre behandlingstilbud for Europas kreftpasienter, i form av blant annet Comprehensive Cancer Centres /CCC. Å bli kreditert som CCC krever en omfattende innsats for nettopp å sikre mer tverrfaglig tilnærming til kreftforskning og behandling. EU har mål om at 90% av Europas pasienter skal ha tilgang til et slikt behandlingstilbud. I Norge er det per dags dato kun Oslo universitetssykehus som har en slik status.
Å bygge bro mellom ulike miljøer er avgjørende for å lykkes i samfunnsoppdraget på kreft. Å mobilisere regionalt egner seg derfor særlig godt; ettersom avstandene mellom aktørene er kortere. Samtidig ble også Tromsø-miljøene oppfordret til å tenke både nasjonale og internasjonale nettverk. Som en deltaker sa: «Konkurransen om EU-midler er hard, det gjelder å treffe 100%. Da trenger vi å samarbeide, også med de beste miljøene nasjonalt.»
Meldinger ved utskriftstidspunkt 23. februar 2025, kl. 06.58 CET