Mer kreft i Norge enn i EU, men lavere dødelighet og høy kvalitet på kreftomsorgen
Hvordan står det egentlig til med kreftomsorgen i Europa? I forbindelse med Verdens kreftdag 2023 har EU og OECD publisert landprofiler som tar pulsen på insidens og innsats på kreftområdet.
Det europeiske kreftulikhetsregisteret er ett av flaggskipene i EUs plan for å bekjempe kreft: Europe’s Beating Cancer Plan. Registeret inneholder gode og pålitelige data om kreftforebygging og -omsorg som gjør det mulig å peke på trender og forskjeller mellom EUs medlemsland og regioner. Landprofilene peker på styrker, utfordringer og områder med behov for innsats i de 27 medlemslandene i EU samt Island og Norge, som en veileder for investeringer og helsepolitiske tiltak på EU-plan, nasjonalt plan og regionalt plan.
Profilene viser at EU-landene brukte et betydelig beløp, nesten 170 milliarder euro, på kreftbehandling i 2018. Et annet viktig funn er at lungekreft fortsatt er den desidert vanligste dødsårsaken fra kreft. Det er også store ulikheter i kreftdødelighet mellom og innenfor EU-land. Dette kan delvis forklares med varierende eksponering for risikofaktorer for kreft, men også av helsesystemenes ulike kapasitet til å gi rettidig og gratis tilgang til tidlig diagnose, høy kvalitet på kreftomsorg og behandling. Profilene viser at identifisering av utfordringer og deling av beste praksis mellom medlemslandene kan hjelpe land med å håndtere kreftulikheter.
Profilene er utarbeidet av OECD i samarbeid med Europakommisjonen.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 23. februar 2025, kl. 06.15 CET